Niet in alle landen is de regelgeving rondom veiligheidskleding hetzelfde. Gelukkig is Nederland hier erg streng in en zijn er genoeg regels en wetten om de veiligheid te kunnen waarborgen. Dit is namelijk niet iets wat we voor lief moeten nemen. Als het mis gaat, kan het namelijk flink misgaan. Doe het als werkgever daarom meteen juist en investeer in kwaliteit en vooral veiligheid. In dit artikel vertellen we je meer informatie rondom de regelgeving van veiligheidshelmen. Waar moet je bijvoorbeeld aan denken bij de aanschaf van een veiligheidshelm? En zijn er verschillende helmen voor verschillende beroepen?

Materiaal

Ons hoofd is één van de meest kwetsbare delen van ons lichaam. Nogmaals is het daarom van belang om hier bescherming aan te geven. De uitgebreide eisen van het materiaal en de uitvoering van een veiligheidshelm, zijn vastgesteld in de EN 397 norm. Een veiligheidshelm hoort gemaakt te zijn van duurzaam materiaal. Dit houdt in dat het materiaal van de helm tijdens z’n levensduur niet tot nauwelijks verandert. In Nederland worden ze doorgaans gemaakt van thermoplasten en duroplasten; dit is een niet-stroomgeleidende kunststof. De Petzl Vertex Veiligheidshelm voldoet bijvoorbeeld aan deze norm.

Vorm

De vorm en uitvoering van een goedgekeurde veiligheidshelm voldoet aan allerlei details. De bolling van de helm moet voorzien zijn van stevige ‘versterkingsribben’ en ventilatieopeningen. Daarnaast geldt de regel dat de helm 90% van de valweerstand moet kunnen opvangen. Per beroep kunnen deze eisen dus verschillen, aangezien sommige beroepen met zwaardere objecten te maken hebben dan andere beroepen. Een vallende baksteen richt bijvoorbeeld meer schade aan, dan een vallend stuk plastic. Investeer dus in deze vorm van werkkleding, het zal één van je beste investeringen zijn!

High performance helmen

De EN 397 helmen zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende objecten. Voor beroepen waar men te maken heeft met hogere impacts bestaat er sinds enkele jaren de EN 14052:2005 norm. Naast vallende objecten op het centrale punt van de helm, beschermen helmen met dit label ook tegen objecten die tegen de zijkant aan vallen. Ook moeten deze helmen beschermen tegen penetratie en vlamcontact.

Nog meer advies of aanvullende informatie nodig? Onze adviseurs helpen u graag! Surf voor een bezoek aan onze webshop naar www.unishorebedrijfskleding.nl

Share This