De producten van de merken die Unishore Bedrijfskleding aanbiedt die zijn gecertificeerd volgens de norm EN 342 zijn werkkledingstukken die u de best mogelijke bescherming tegen kou bieden.

De best mogelijke bescherming tegen kou bereikt u door u te kleden in werkkleding die is gecertificeerd volgens EN 342. Werken in een koude omgeving vereist effectieve werkkleding die u beschermt en warm houdt. Een koude omgeving wordt gezien als een combinatie van vocht en wind bij temperaturen onder de -5°C. Voor de best mogelijke bescherming tegen kou moet werkkleding droog worden gehouden, en draagt u accessoires als handschoenen en muts om lokale afkoeling te voorkomen. Om een zo goed mogelijke bescherming te kunnen bieden, moet de kleding goed en strak aansluiten bij bijvoorbeeld de polsen.

MASCOT-werkkleding voor de winter

WAT HOUDT DEZE NORM IN?

Deze norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken en kledingensembles (overall of tweedelig pak) voor bescherming tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5 °C. De norm behandelt geen specifieke vereisten voor hoofd-, hand- en voetbescherming.

Wij gebruiken de norm EN 342: 1998. Deze norm heeft als symbool een ijskristal. Daarnaast staan drie waarden die de isolatiewaarde (clo), luchtdoorlaatbaarheid (X) en eventueel de waterdampweerstand (Y) aangeven. Wat deze waarden precies inhouden, wordt hierna uitgelegd.

DE CLO-, X- EN Y-WAARDE

De clo-waarde geeft de isolatiewaarde van het model aan. Deze waarde geeft aan hoelang iemand bij een bepaalde temperatuur in deze kleding kan werken. Dit is geen bepaalde klasse, maar kan elke waarde zijn. Onze kleding heeft een clo-waarde van 2,55 (gemeten in combinatie met standaard ondergoed type B).
In onderstaande tabel is te zien wat deze Clo waarde inhoudt.

Bescherming tegen koude en lage temperaturen

De X-waarde geeft de luchtdoorlaatbaarheid van de kleding aan. Voor deze waarde zijn 3 klassen: klasse 1 tot en met 3. Bij klasse 1 laat het kledingstuk de meeste lucht door en bij klasse 3 de minste. De luchtdoorlaatbaarheid is een soort van winddichtheid, klasse 1 is dus het minst winddicht, klasse 3 het meest.

De Y-waarde geeft de waterdampweerstand van het kledingstuk aan. Deze waarde bestaat uit 3 klassen, klasse 1 tot en met 3. Hierbij heeft klasse 1 de laagste waterdampweerstand en klasse 3 de hoogste.

DE NIEUWE VERSIE VAN DE EN 342-NORM

Ondertussen is er een nieuwere versie van de EN 342 (2004). De nieuwe versie heeft de volgende waarden: Icler / Icle, dit is een soortgelijke waarde als de clo-waarde. En deze versie heeft twee Y-waarden. Waarbij de eerste Y-waarde de luchtdoorlaatbaarheid weergeeft. Deze wordt op een andere wijze getest dan in de oude EN 342, deze wordt weergegeven in klasse 1 tot en met 3.

De tweede Y-waarde geeft de waterdichtheid van het kledingstuk aan. Kleding die voldoet aan de norm EN 342 hoeft niet per se waterdicht te zijn, dus deze waarde hoeft niet altijd ingevuld te zijn.

Deze waarde bestaat uit 2 klassen, klasse 1 en klasse 2. Hierbij is klasse 1 het minst en klasse 2 het meest waterdicht. Wanneer het kledingstuk waterdicht is, moet ook het ademende vermogen van de kleding getest worden.

WELKE EISEN WORDEN ER IN DE NORM GESTELD?

De werkkleding moet voldoen aan de volgende eisen om gecertificeerd te worden met de EN 342-norm:

  • Een model moet voldoen aan de voorwaarden gesteld in de norm EN 340.
  • Deze norm kent geen specifieke modeleisen. Het model wordt puur getest op de waarden, zoals hierboven aangegeven. De kleding moet daarom ook geen openingen hebben, omdat de kou hier doorheen kan dringen.

U verlengt de levensduur van de werkkleding door die volgens de aanwijzingen te verzorgen en op een droge plaats te bewaren. Unishore Bedrijfskleding raadt u aan uw werkkleding regelmatig te controleren zodat u optimale bescherming krijgt. Voor alle winterkleding kijkt u op: www.unishorebedrijfskleding.nl/winterkleding/

Share This